Jolan Douwes

Contact maken en vragen stellen. Dat deed ik als jong meisje al - je ziet me op mijn jeugdfoto met een kolossale telefoon. Ik wist al vroeg wat ik wilde worden: journalist. Onderzoek doen, informatie overdragen, kennis vergroten, verandering teweegbrengen; dat waren mijn drijfveren. Journalist ben ik ook geworden. Achteraf was het een geluk dat ik er zo snel uit was. Nu hoor ik loopbaankandidaten vaak worstelen met de vraag welk werk bij hen past.

Als verslaggever maakte ik reportagereizen, ik zat bovenop het nieuws en ik genoot van alle reuring. Al was de werkdruk groot. Een hoofdredacteur stuurde me een keer met vakantie na een calamiteit die het wereldnieuws wekenlang beheerste. Ze heeft me ervoor behoed dat ik veel langer had moeten bijkomen.

‘Stilstaan bij je loopbaan levert altijd nieuwe inzichten en plannen op’ 

 • Mira Feticu
  'Jolan vindt altijd een touwtje waar je je aan kunt vasthouden om een onverwachte berg over te steken.'
  Mira Feticu
 • Janneke van den Brink
  'Jolan stelde de juiste vragen om een profiel te schetsen van mijn kwaliteiten. Het was een verademing om met iemand te praten die me aan het denken zette.'
  Janneke van den Brink
 • Dennis van Asselt
  'Met haar kennis, ervaring en netwerk verbreedt Jolan mijn blik en zet ze mij op het juiste spoor.'
  Dennis van Asselt

Alles was vast anders gelopen als in 2012 niet het mes was gezet in de Wereldomroep. Met 265 collega’s raakte ik mijn baan kwijt. Mijn ontslag gaf me een zetje om te freelancen en deels een andere richting op te gaan. Ook dat zie ik vaak terug bij loopbaankandidaten. Hoe naar het ook kan zijn om weg te moeten, het kan ook leiden tot een verrassende vervolgstap.

Bij de Baak volgde ik een opleiding om loopbaanprofessional te worden. Daar ging ik flink door de mangel, want een goede coach moet zichzelf eerst door en door kennen. Een loopbaanbureau gaf me al snel de kans meters te maken. Nu kan ik me geen fijnere combinatie van banen meer voorstellen. Met mijn loopbaankandidaten heb ik het over onderwerpen waar ik over schrijf, onder andere voor het FD. Dat kunnen dilemma’s op het gebied van solliciteren zijn, maar ook lastige situaties op het werk.

Afwisselend met Map schrijf ik een loopbaanrubriek voor het carrièreplatform Intermediair. En ik blijf me regelmatig bijscholen. Ook iets wat ik mijn loopbaankandidaten aanraad: het is geen overbodige luxe om elk jaar een training te volgen. Zoals het heel nuttig is om eens in de drie à vier jaar te kijken waar je staat in je loopbaan. Ik doe dat ook en het levert altijd nieuwe inzichten en plannen op.

Lees alle rubrieken van Jolan in Intermediair

Contact

  Na het invullen van dit formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op.